. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .


 
 
SEGÉDLETEK Flash alapok

A rugalmas mozgás - labda pattogása
  feltöltve: 2003.01.01 | szerző: papp | olvasva: 15990 alkalommal

   
 

Ezt a segédlet sorozatot az rajz.film.hu - val közösen indítottuk, de sajnos csak 3 részig jutottuk. Először el kell olvasni az elméleti részt itt: 1. LECKE , majd utána megpróbáljuk a dolgot Flash-ben megvalósítani. Ebben a részben egy labda mozgását fogjuk megvizsgálni...


Ok, elolvastad a leckét, most próbáljuk meg Flash-ben megrajzolni és animálni a képernyőn átpattogó labdát. A feladat tehát egy adott pályán megmozgatni a labdát.

1. Egy 300x150 pixel méretű színpadon fogunk dolgozni. A Layer 1-et nevezd át labda-nak. Rajzolj egy labdát (mondjuk 25 pixel átmérőjűt) és alakítsd Graphic Symbol-lá (F8). Végül rejtsd el egyelőre a labda réteget.

2. Jobb gombbal klikkelj a labda layer-re és válaszd ki az Add Motion Guide opciót. Megjelenik felette egy új réteg Guide labda névvel. Ide kell megrajzolnod a labda mozgáspályáját. Használd a Pen Tool-t és valahogy így rajzoljd meg a pályát :

3. Tehát tedd ismét láthatóvá a labda réteget, és láthatod, hogy a labda mágnesként tapad a megrajzolt útvonalhoz. Méretezd át ha szükségesnek látod. Jelöld ki a labdát és bal egérgombot lenyomva tartva helyezd el a labdát a pálya elejére:

4. A Guide rétegen jelöld ki a 70. frame-et és nyomj egy F5-öt. A labda réteg 10-es frame-jében hozz létre egy keyframe-et (F6). Ebben a frame-ben a labdát helyezd az első lenti pozícióba:

5. Klikkelj jobb egérgombbal a labda réteg első frame-jére és válaszd ki a Create Motion Tween opciót:

Ha mindent jól csináltál akkor a labdának már mozognia kell, ha nyomsz egy Entert:

Amikor swf-be exportálod az animációt, a megrajzolt Motion Guide, azaz a pálya láthatatlan lesz. Persze ez így nem OK, mert az animáció végigfut a 70. frame-ig, a labda viszont már a 11. frame-től eltűnik.

 
   
 
 

© Devnet.hu. A segédletek semmilyen formában nem másolhatók, publikálhatók a Devnet.hu és a szerzők közös írásos engedélye nélkül.
 
. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .