. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .


 
 
SEGÉDLETEK Navigáció, Scroll

Moziklipben elhelyezett Scroll-menü
  feltöltve: 2004.05.29 | szerző: scumbag | olvasva: 17639 alkalommal

 

Szinte teljesen ugyanolyan menüt fogunk készíteni, mint a 'Scroll menü folyamatos lassulással' című segédletben tehettük. A különbség az, hogy nem a scene-re csináljuk, hanem egy MovieClip-be, ami azért jó nekünk mert ezáltal dinamikussá válik.

1.lépés: Nyissunk egy új, 600x400 pixel méretű Flash mozit. Készítsünk egy 100 pixel széles és 40 pixel vastagságú gombot.

2.lépés: A menünk elemeinek, a gomboknak a szélessége, kétszer akkora lesz, mint maga a menünk. A menünk 400 pixel széles lesz, ennek megfelelően 8, 100 pixel szélességű gomb fér el benne. Pakoljunk bele egy MovieClip-be 8 gombot egymás mellé, úgy, hogy a regisztrációs pont középen legyen. Itt meg is számozhatjuk a gombjainkat egy külön layer-en.

3.lépés: Létrehozunk egy helyzetjező MovieClip-et. Ez egy teljesen szabadon választott akármi is lehet, nálam két egymás felé mutató nyilacska. Mostmár mindenünk megvan, úgyhogy nyissunk egy új MovieClip-et (ez lesz a ScrollMenünk). Pakoljuk be az elemeket, mindkettőt (menü,helyzetjelzőt) külön layerre és középre. Instance nevük: 'menu' és 'jel'. A menu fölött hozzunk létre egy új layert ez lesz a mask-unk. Rajzoljunk rá egy 400x40 pixel méretű téglalapot.


4.lépés: Utolsó lépésként hozzunk létre még egy layert, ez lesz az 'actions' layer.  Nyissuk meg az actions panelt, és gépeljük be a következőket:

_root.scrollMenu.onEnterFrame = function () {
    if (_xmouse < 200 & _xmouse > -200 & _ymouse > -20 & _ymouse < 20) {
    //A feltétel azért kell, hogy a menü csak akkor reagáljon, ha fölémegyünk az egérrel
        _root.scrollMenu.jel._x += (_root.scrollMenu._xmouse - _root.scrollMenu.jel._x)/4;
        _root.scrollMenu.menu._x += int((-_root.scrollMenu.jel._x - _root.scrollMenu.menu._x)/4);
        //Ez az előző részekből már ismeretes. Elérési utakra vigyázni kell.
    }
    else {
        _root.scrollMenu.jel._x += (0 - _root.scrollMenu.jel._x)/4;
        _root.scrollMenu.menu._x += (0 - _root.scrollMenu.menu._x)/4;
        //Inicializáljuk a 'menu' és a 'jel' MovieClip-eket.
    }
}

Végül dobjuk ki a Scene-re a már elkészült MovieClip-ünket és adjuk neki a 'scrollMenu' nevet. És el is készült a Dinamikus Scrollmenünk:


 
 
 

© Devnet.hu. A segédletek semmilyen formában nem másolhatók, publikálhatók a Devnet.hu és a szerzők közös írásos engedélye nélkül.
 
. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .