. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .


 
 
SEGÉDLETEK Navigáció, Scroll

Statikus szöveg és moziklip scroll megoldások - 2.rész
  feltöltve: 2003.12.30 | szerző: Ducky | olvasva: 18368 alkalommal

       
 

Csúszó scroll y és x tengelyen

Bonyolítsuk kicsit tovább az egészet. Ha a scrollozott mc nagyobb x tengelyen is, akkor mind a két irányba kell mozgatni a maszk alatt. Mivel a lényeget és a működést már átvettük, így csak nagy vonalakban vázolom a továbbiakat.

Folytassuk az előző mozit, vagy csináljunk egy másikat tetszés szerint. Készítsünk egy új scroll mct az előzőhöz hasonlóan, három gomb kell bele, de most az elhelyezés legyen vízszintes, az instance neve legyen: xscroll_mc.

A letölthető forrásban keressük meg a statscr6.fla-t. Mivel az x tengelyen történő scrollozás ugyanazon az elven működik, így a kódját nem másolom be újra, mindenki tanulmányozza át a forrásban. Figyeljük meg, hogy az eddigi y értékeket az x váltotta fel, és a paraméterek kiszámításánál mar nem a magasságot (height) hanem a szélességet (width) használjuk. Például az sca változót már nem a maszk és az mc magassága határozza meg, hanem a kettő szélessége:

//scrollozandó távolság
sca = _parent[mozi]._width-_parent.mask_mc._width;

A scroll számításánál sem az y tengelyen mozgatjuk az mc-t, hanem az x tengelyen:

function ccscr() {
_parent[mozi].onEnterFrame = function() {
scs = Math.abs(Math.round((xpos-cssk_btn._x)/ctav*100));
this._x = alapx-(sctavs*scs);
};
}

Így már az x és y tengelyen egyaránt scrollozhatjuk a kiválasztott mc-ket. Mi van azonban akkor, ha a mozi, vagy kép kívülről töltődik be futási időben? Erre is nézzünk röviden egy példát.

 
       
 
 

© Devnet.hu. A segédletek semmilyen formában nem másolhatók, publikálhatók a Devnet.hu és a szerzők közös írásos engedélye nélkül.
 
. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .