. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .


 
 
SEGÉDLETEK Flash+PHP+MySQL

Adatbevitel Flash-ből MYSQL adatbázisba PHP-vel
  feltöltve: 2003.11.01 | szerző: Ducky | olvasva: 11481 alkalommal

   
 

Egy furcsa ötlettől vezérelten úgy döntöttem, elindítok egy segédlet-sorozatot. A sorozat témája a Flash-PHP-MYSQL kommunikáció. Na azért megijedni nem kell, nem olyan veszélyes ez, mint hiszitek. Minden segédlet önmagában egy külön feladat megoldása lesz és tartalmilag nem függnek össze, csak az alkalmazások. A sorozat végére senkiből nem lesz adatbázistervező vagy PHP mágus, de nem is ez a cél. Mindössze szeretném veletek megismertetni a Flash sokoldalúságának ezen arculatát.

Első leckémben két egyszerü feladattal birkózunk meg :
- Adatbevitel azt adatbázisba.
- Adat visszanyerése az adatbázisból.

A gyakorláshoz kell néhány program. Windows operációs rendszeren sorolom, hiszen a Flash szerkesztést legtöbben ezen végzik vagy esetleg Mac.-on Szükséges egy Apache webszerver : 1.3.27-win-32 típusúra windows 98 alá viszonylag könnyen telepíthető. Természetesen használható más webszerver is. Kell egy PHP 4-es vagy újabb verzió. Ez természetesen feltelepítve és beállítva, összehangolva a webszerverrel. Tesztelése egyszerű, futtass le böngészőben egy PHP szkriptet a szerveren pl :

<?php
echo "Ez egy kiíratás";
?>

Ha nem jelenik meg semmi, akkor a PHP nincs jól beállítva. PHP config file windows alatt a windows/php.ini file. Szükség van még egy MYSQL-re, win98 alá javaslom a : 3.23.52-win verziót. A fenti szoftverek beállításába nem akarok belemerülni, ugyanis windows-onként változik, linux alá pedig teljesen más. Azt hiszem aki ehhez hasonló segédletet olvas, az már túl van ezeken a tortúrákon.

A MYSQL rész

Első lépésként hozzunk létre egy új adatbázist. Ha már meglévő adatbázisban dolgozol, akkor ezt a lépést hagyd ki. A létrehozást megtehetjük karakteres üzemmódban, mysqladmin programok segítségével, vagy a PHP használatával is. A mysql.exe elindításával egy DOS-szerü terminálablakot kapunk és abba beírjuk a következőt :Ha ez megvan a következő utasítással ellenőrízhetjük le a műveletet :Majd lépjünk kapcsolatba az újonnan létrehozott adatbázissal :Ha ez is megvan, akkor ideje létrehozni az első adattároló táblát.Ez jelen esetünkben 4 oszlopból és előre meg nem határozott számú sorból fog állni.Az oszlopokat különboző tulajdonságokkal láthatjuk el az sql-ben, mi ebben a kezdeti segédletben a varchar()-t és az auti_increment-et használjuk. A varchar() egy sorban max 255 karaktert engedélyez, vagy annyit, amenyit a zárójelben feltüntetünk. Az auto_increment egy folyamtosan növekvő sorszámot eredményez.Tehát hozzunk létre egy táblát oszlopokkal és azok tulajdonságaival,írjuk be a következőt :Így létrehoztunk egy táblát, a sorszam oszlop kivételével max 15 karakter kerölhet egy oszlop sorába. Kezdetnek és gyakorlásnak ennyi elég is.Akkor most az első sort töltsük fel kézzel.Ez nem egy szükségszerü eljárás,csak a gyakorlás miatt mondom el. A tábla meglétét ellenőrízhetjük így:Még három alap utasítás :
Adatbázis törlése :Tábla törlése :Az első sor beviteléhez írjuk a következőket :Bevittük tehát az első adatsort. Ezzel az adatbázis rész kész is van. A bevitt sort leellenőrizhetjük a következő parancs beírásával :És most jöhetnek a php scriptek...

 
   
 
 

© Devnet.hu. A segédletek semmilyen formában nem másolhatók, publikálhatók a Devnet.hu és a szerzők közös írásos engedélye nélkül.
 
. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .