. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .


 
 
SEGÉDLETEK Flash+PHP+MySQL

Vendégkönyv készítése (2. rész), MySQL adatbázissal
  feltöltve: 2003.12.29 | szerző: Ducky | olvasva: 10722 alkalommal

   
 
A segédlet első részének folytatásaként készült el a vendégkönyv adatbázis alapú változata. Fontos, hogy ez a segédlet, az első rész Flash mozijára épül, tehát a segédletben nem térünk ki külön a Flash részre, csak néhány mondatban. Azoknak ajánlom a mysql alapú vendégkönyvet, aki rendelkeznek olyan szerverrel vagy tárhellyel, ahol lehetőség van mysql használatára. A program a txt-s változathoz hasonlóan képes lesz eltárolni az új bejegyzéseket, megjeleníteni a meglévő hozzászólásokat és lapozó résszel is rendelkezik. Vágjunk is bele.

Mint azt a lenti ábrán is láthatjuk, a kinézet, elrendezés nem változik semmit. Ugyanazt a flash mozit kell elkészíteni, amit a txt verzióban készítettünk és részletesen kitárgyaltunk. Aki esetleg nem olvasta az első részt, annak javaslom, hogy most tegye meg, mert a flash elkészítését nem nézzük át újra.

Készítsük el tehát a flash részt, ez a segédlet legegyszerűbb része. Másoljuk át a txt-s vendégkönyv fla állományát és a publish utasítással már készen is vagyunk. Az egész programot érdemes egy külön könyvtárban elkészíteni, mert a php-fileok nevei is megegyeznek a txt-s verzióban használtakkal. Természetesen az action layeren szereplő script-ek is ugyanazok az utolsó betűig. A flash ezzel el is készült, lássuk az adatbázis részt pár mondatban.

A vendégkönyv működéséhez egyetlen adattáblára lesz szükségünk. Ezt a táblát tetszőlegesen bármelyik meglévő mysql adatbázisban létrehozhatjuk. A létrehozás történhet mysql terminal-ból, vagy bármilyen mysql admin program segítségével.
A szükséges utasítás a következő:

CREATE TABLE vbook (
name varchar(100) NOT NULL default,
mail varchar(100) NOT NULL default,
msg text NOT NULL,
dat datetime NOT NULL);

Amint az utasításon is látszik, négy egyszerű oszlop szerepel a táblában. Ezekben kerül eltárolásra a név, e-mail cím, hozzászólás és a dátum, ebben a sorrendben. Az adatbázis tábla létrejött, nézzük meg most a programhoz tartozó php file-okat.

inc.php

Az inc.php tartalmazza, a mysql kapcsolatot és a kiválasztott adatbázissal létrehozott kapcsolatot. Ezt a file-t be kell include-olni a program másik két php-jába is. Nézzük meg mit is tartalmaz az inc.php.

<?php //paraméterek megadása, host, mysql felhasználó,
//jelszó, adatbázis név, táblanév

$host = "localhost";
$user = "user";
$pasword = "jelszo";
$dbname = "proba";
$tabname = "vbook";
//mysql kapcsolat létrehozása
$kap = mysql_connect($host, $user, $pasword)
or die ("&fogad=Nincs kapcsolat a mysql szerverrel.");
//adatbázis kapcsolat létrehozása
$dbcon = mysql_select_db ($dbname, $kap)
or die ("&fogad=Nincs kapcsolat a mysql szerverrel.");
?>

Azt hiszem, ez a file nem szorul különösebb magyarázatra. Előkészítjük változókban a felhasznált paramétereket, majd kapcsolatot létesítünk a mysql szerverrel és a kiválasztott adatbázissal. Ha valamelyik kapcsolat nem sikerül, a folyamat megszakad és a flash hibaüzenetet kap. Mint az látható, az or die() részben a flash fogad változójának adjuk át a hibaüzenetet, ami kiírja azt a megjelenítési mezőbe. Most nézzük meg a bejegyzésért felelős php file-t...

 
   
 
 

© Devnet.hu. A segédletek semmilyen formában nem másolhatók, publikálhatók a Devnet.hu és a szerzők közös írásos engedélye nélkül.
 
. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .