. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .


 
 
SEGÉDLETEK Bemutató:szoftver

Macromedia Flash Professional 8 - új funkciók v2
  feltöltve: 2005.08.11 | szerző: papp | olvasva: 6821 alkalommal

   
 

Miután letöltötted a 30 napos próbaverziót, ideje megismerkedni a Flash 8 új funkcióival, melyeket első pillantásra nem is olyan könnyű megtalálni. A cikk bemutatja a legfontosabbakat, majd a végén bőséges linket is mellékeltem a további tanulmányokhoz. A két Flash verzió megmaradt, Flash Basic 8 és Flash Professional 8 közül választhatnak fejlesztők - mi a Professionallal foglalkozunk.

Flash 8 beszerzési lehetőségek

A kezelőfelület szinte nem változott semmit, eltekintve a paletták működésétől, melyek egybepakolhatók mint azt már korábban a Dreamweaver estében megszokhattuk. A Flash lemaradásást ebben a tekintetben most pótolták...

Filters (szűrők)

A Flash-ben is alkalmazhatjuk ezentúl moziklipjeinkre és szövegmezőkre az egyéb grafikai szoftverekből ismert drop shadow, blur, glow, bevel, gradient szűrőket, akár futásidőben is ActionScript-ből.A Filters paletta a Properties mellett kapott helyet. Kedvenc szűrő beállításainkat Preset-ként is elmenthetjük. A moziklip különböző kulcskockáiban más-más Filter beállítások közt természetesen működik a Tweening. A Fireworks-ből imortált PNG egyes Filter beállításai Flash 8-ben szerkeszthetők maradnak.

A Filterek közül érdemes kiemelni az Adjust Color-t, mely tökéletesen alkalmas egy importált fotó fényerősségének, stb kijavítására.

Blend modes
A következő - grafikai programokból már szintén ismert - beállítások állnak rendelkezésünkre: Darken, Multiply, Lighten, Screen, Overlay, Hard Light, Add, Substract, Difference, Invert, Aplha, Erase. És persze ezek is szabályozhatók ActionScriptből. A B;end Modes a Properties palettán található:FlashType / Custom Anti-alias
Új szövegmegjelenítő motor (font rendering engine), mely többféle beállítást tesz lehetővé: Use Device Fonts, Bitmap text (no anti-alias), Anti-alias for animation, Anti-alias for readability és nem utolsó sorban talán a leghasznosabb - Custom Alias. Mindenképpen hiánypótló funkció és jó lépés annak érdekében, hogy a szövegek jól olvashatók legyenek az animációban!

 

Custom easing control
A mozgásátmeneteknél (tween) az Ease In és Ease Out beállításokon túlmenően egy vektor görbén precízen beállíthatjuk a lassulás, gyorsulás mértékét. A position, rotation, scale, color és a filters külön állítható. Így olyan komplex mozgásokat készíthetünk 1 Tween-el, melyeket eddig csak programozással, vagy több egymást követő Tween-el tudtunk volna megoldani.

Már a Studio 8 beharangozó animációjából kiderült (lásd a macromedia honlapján), hogy videók terén komoly fejlesztések történtek... tovább...

 
   
 
 

© Devnet.hu. A segédletek semmilyen formában nem másolhatók, publikálhatók a Devnet.hu és a szerzők közös írásos engedélye nélkül.
 
. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .