. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .


 
 
SEGÉDLETEK Bemutató:szoftver

Flash MX 2004 és Flash MX Professional 2004
  feltöltve: 2003.11.03 | szerző: papp | olvasva: 6483 alkalommal

     
 

A Macromedia két új Flash verzióval lepte meg a fejlesztőket. A Flash MX 2004 a webes és multimédiás-, a Flash MX Professional 2004 alkalmazás-fejlesztőknek a szánt változat. Hogy mennyire volt jó döntés két Flash változat bevezetése az majd kiderül. A Dreamweaver esetében pont az ellenkezője történt nem is olyan régen, a Dreamweaver 4 és a Dreamweaver Ultradev egybegyúrásával született meg a Dreamweaver MX. Ne lepődjünk meg ha a következő Flash verziónál megismétli magát a történelem.

Az itt olvasható anyag egy általános, nem befejezett ismertető az új funkciókról. Akinek kedve van mellékelhet példákat, tapasztalatokat, további információkat.

A 30 napos próbaváltozatban könnyedén válthatunk a Standard és a Professional kiszerelés között (a Help menüből, Switch to ..., majd újraindítás), ami azt jelenti, hogy egy alkalmazásról van szó, ami két üzemmódban működhet. Az üzleti verzióban a szériaszám határozza meg, hogy melyik változatot tudjuk használni.

A telepítést követően indítsuk el a Flasht és láthatjuk, hogy a 'Product Activation' ablak fogad bennünket (1.kép). A Macromedia is próbálkozik valami megoldással az illegális szoftverhasználat visszaszorítása érdekében, így a jövőben a szoftvereik csak online, vagy telefonos termékaktiválást követően használhatók. A 30 napos próbaidő alatt természetesen nem kell aktiválnunk a szoftvert. Amennyiben egy szép-dobozos, vadonatúj üzleti, vagy oktatói (diákok, tanárok) verziót telepítettünk akkor begépeljük a kapott széraszámot és a szoftver csatlakozik a Macromedia website-hoz egy gyors ellenőrzésre és aktiválásra.

1. kép: A Product Activation ablak

A Kezelőfelület

A korábbi verzióváltásoknál már hozzászokhattunk, hogy szinte újra kellett tanulni egyes megszokott munkafolyamatokat a teljesen átdolgozott kezelőfelületnek köszönhetően. A Flash MX 2004 azonban szakít ezzel a hagyománnyal és az előző verzióhoz képest inkább kisebb, praktikus javítások történtek.

Szembetűnő újdonság a Snap Align funkció. Az objektumok elhelyezésénél lehet segítőtársunk és válhat gyorsan egyik kedvencünkké. Szaggatott vonalak jelzik amikor az objektum egyvonalba kerül a töb objektummal és többször szükségtelenné teszi az Align paletta használatát, gyorsítva a munkánkat.Újdonság viszont a Start képernyő amit valószínűleg sokan már megszokásból kikapcsolunk, pedig egészen hasznos feladatot lát el (2.kép). Itt találjuk a közelmúltban szerkesztett fájlok listáját és a kategorizált sablon gyűjteményt.

2. kép: A Start képernyő

Az 'Update the Flash Help system' funkcióval frissíthetjük az átalakított és sokkal használhatóbb Help paletta tartalmát, beleértve a hasznos segédleteket is, melyek ugyanitt kaptak helyet. Tehát a fejlesztők gondoskodtak róla, hogy a Help mindig a a legaktuálisabb okosságokat tartalmazhassa. Akit mégis idegesít az ablak, könnyen megszabadulhat tőle. El kell búcsúznunk viszont a Flash MX-ből ismert Answers palettától ami hasonló funkciót látott el, ugyanis a Flash MX 2004-ből valamilyen megfontoslásból kimaradt.

A Strings paletta és az Unicode támogatás

Kellemes meglepetés a Strings paletta ami a többnyelvű publikálást lényegesen leegyszerűsíti. (3.kép) Itt szépen begépelhetjük a szövegeket a kívánt nyelveken és publikáláskor már csak azt kell kiválasztanunk, hogy melyik nyelvű verziót gyártsa le a Flash. A szövegeket a Flash a nyelveknek megfelelő XML fájlokba menti és a dokumentum mellett egy külön könyvtárban tárolja. Itt érdemes még megemlíteni, hogy rendelkezésre áll az új helyesírásellenőrző (Text/Check Spelling) is ami jelenleg 13 nyelvet támogat.

3. kép: A Strings paletta

A magyar fejlesztőknek talán különösen jó hír, hogy a teljeskörű Unicode támogatásnak köszönhetően vége a magyar ékezetes karaktereket érintő fejfájásnak. Persze a korábbi verziókban is volt megoldás a helyes megjelenítésre, de nem volt egyértemű és nem is csoda, hogy az egyik leggyakrabban boncolgatott kérdés volt a Flash fórumokon.

 
     
 
 

© Devnet.hu. A segédletek semmilyen formában nem másolhatók, publikálhatók a Devnet.hu és a szerzők közös írásos engedélye nélkül.
 
. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .