. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .


 
 
SEGÉDLETEK Bemutató:szoftver

Electric Rain Swift 3D V4.0 bemutató
  feltöltve: 2004.08.18 | szerző: Ducky | olvasva: 3037 alkalommal

         
 

A Swift 3D a piacvezető Flash 3D vektorgrafikus, animációs eszköz. A program speciálisan a Macromedia Flash fejlesztők, grafikusok és egyéb olyan tervezők számára készült, akik viszonylag kis agyagi és szakmai ráfordítással szeretnének igényes, kidolgozott 3D-s képeket és animációkat készíteni. A könnyen kezelhető interface segítségével bárki gyorsan megtanulhatja a 3D modellezés és animáció alapjait. A program új verziója a haladó 3D szerkesztő eszközök teljes listáit kínálja a felhasználók számára. A Swift 3D további figyelemreméltó tulajdonsága, vektor és raster rendering képességek, amik kezdők és haladók számára egyaránt könnyen kezelhető és elsajátítható lehetőségeket kínálnak.

A Swift 3D v3 megjelenésekor Berry jóvoltából egy remekbe szabott leírást kaphattunk a v3-ban bevezetett újdonságokról, fejlesztésekről. Ilyen újdonságok voltak például a tükrözés, átlátszóság, árnyékok, fénylő részek, stb.. Ebben a leírásban a Swift3D v4-ben bevezetésre került újdonságokkal fogunk megismerkedni, leírások és gyakorlati példák bemutatásán keresztül.

Fejlett modellező környezet (Advenced Modeler)

A modellező környezet a Swift 3D felhasználóknak hatékony, gyors modellezést tesz lehetővé, amit viszonylag kis anyagi és idő befektetésével érhetünk el. A korábban Swift 3D-vel készített modellek az új lehetőségek felhasználásával tovább fejleszthetőek. A modellező környezet a felső gyors menü 'Advenced Modeler' menüpontja alatt érhető el.

A 3D modellező és készítő folyamat elkerülhetetlen része a tetőpontok, élek, felületek és objektumok manipulálásra való kiválasztásának lehetősége. A Swift 3D egyszerűsíti a kiválasztási folyamatot, könnyen hozzáférhető kiválasztó gombok segítségével és valós idejű vizuális visszajelzéssel, ha az egér a kiválasztási terület fölé ér. A szerkesztéshez aktiváljuk az 'Edit Mesh' módot. A "Soft Selection" egy haladó kiválasztási módot nyújt a felhasználók számára. Lehetőség nyílik ezáltal a kijelölt területek szerkesztésére, színezésére.

A Swift 3D több gyors és intuitív utat kínál a modellek formázásához, hogy eljussunk a kívánt eredményig. Az első gombok egyszerű csoportja, amivel mozgathatjuk, elforgathatjuk, arányosíthatjuk, megnyújthatjuk, szerkeszthetjük a hálót (mesh). A másik eljárás az objektum hálójának beállítására: jobb klikk az objektumra és az eszköz vagy függvény kiválasztása. Több hatékony függvényt is tartalmaz ez a menü: felosztás simítással, gömbölyítéssel, élek felosztása, tükrözés, összeragasztás kiegyenesítéssel és csoportosítással. Az alábbi képen a gyorsmenü gombok hatásait láthatjuk. A Swift 3D vizuális visszajelzést ad, miközben rámegyünk a hálóra és végezzük a szerkesztéseket. Így könnyen látható a kiválasztott terület és gyorsan alakítható a 3D objektum.

Nézzük meg, hogy az így kapott forma hogyan is néz ki a végleges formájában. Természetesen a v3-hoz hasonlóan itt is több formában és módon lehet a kész modelleket publikálni.

A szerkesztéshez használt rácspontok száma is tetszőlegesen módosítható az objektumoknál. Nézzük meg például a kocka objektumot, alapban csak néhány szerkesztési pont található rajta. A 'Segmentation' részben ezeknek a rácspontoknak a számát tetszőlegesen módosíthatjuk a képen látható módon. Ezáltal a kocka átalakítására sokkal több lehetőséget kapunk.

Összefoglalva, az 'Advenced Modeler'-ben található műveletekkel, opciókkal könnyedén és rövid idő alatt, egy egyszerű gömb objektumból is érdekes formákat hozhatunk létre. Természetesen a különböző szerkesztési lehetőségek tökéletes használata némi gyakorlatot igényel, de sokkal hamarabb elsajátítható, mint más nagyobb 3D szerkesztő környezetekben. A lenti példában látható, hogy egy gömböt mennyire át lehet alakítani pár lépésben.

   
 

 
         
 
 

© Devnet.hu. A segédletek semmilyen formában nem másolhatók, publikálhatók a Devnet.hu és a szerzők közös írásos engedélye nélkül.
 
. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .