. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .


 
 
SEGÉDLETEK Bemutató:szoftver

Electric Rain Swift 3D V4.0 bemutató
  feltöltve: 2004.08.18 | szerző: Ducky | olvasva: 3037 alkalommal

         
 

Előre szerkesztett mozgási görbék, utak

A flash Motion Guide módszeréhez hasonlóan a Swift 3D V4 ben is készíthetünk mozgási görbéket. Az animált objektumok ezáltal előre megtervezett pályákon fognak haladni, amiket tetszőlegesen szerkeszthetünk, módosíthatunk. Természetesen a mozgási pályán haladás közben a többi animációs lehetőség is alkalmazható. A mozgási görbe szerkesztéséhez a felső gyors menüben jelöljük ki az 'Animation Path Mode' és az 'Animating' gombokat a képen látható módon.

A felső idősíkon jelöljük ki a mozgás hosszát. Ezután a kiválasztott objektumot a megfelelő új pozícióba helyezzük, majd a megjelenő segédvonalat az általunk elképzelt formára alakítjuk. A segédvonal formája fogja megadni a mozgási görbét.

Ezzel a módszerrel könnyen és gyorsan lehet egyszerűbb és bonyolultabb pályagörbéket egyaránt összeállítani. A lenti képen látható, hogy a pálya megadása mellett az objektumot forgatjuk és a mérete is változik.

Nézzünk meg két példát az így kapott animációkra. A példákban az objektumok az előre szerkesztett úton haladnak, közben forognak és a méreteik is változnak. Ezek egyszerű példák a szerkesztett mozgásokra, de ugyanezzel a módszerrel sokkal összetettebb mozgási görbéket is szerkeszthetünk.

Új Lathe és Extrusion Eszközök

Lehetőségünk nyílik arra, hogy a Lathe és Extrusion eszközök alatt szerkesztett objektumok méreteit könnyen és gyorsan módosítsuk a 'Scaling Mode' gyorsmenüpont használatával. Az objektumok mérete (scale) változtatható arányosan és aránytalanul egyaránt, az adott feladatnak megfelelően. Új lehetőség még a Lathe és Extrusion menük alatt az is, hogy lehet egyik eszközből a másikba átmásolni objektumokat (Copy-Paste). Kijelöljük a megrajzolt elemet és a Ctrl+c billentyűvel kimásolhatjuk, majd a Ctrl+v gombokkal beilleszthető az Extrusion és a Lathe szerkesztő részekbe egyaránt.

Kamera és fény beállítások szerkesztése

Lehetőségünk nyílik arra, hogy a kamera és fény beállatásokat hierarhikusan elrendezzük, objektumokhoz és csoportokhoz rendeljük. Így a szabad fény és kamera mozgás animálása sokkal egyszerűbb és könnyebben kivitelezhető lesz.

Hozzunk létre 'free' kamerákat és fényeket, majd ezeket rendeljük különböző objektumokhoz. A kamerákat és a fényeket elrendezhetjük szabadon az objektum körül, ezáltal az objektum a fények és a kamerák egy csoportot fognak alkotni.

Ezután ha az objektumot bármilyen formában animáljuk, a fények és a kamerák tartják a pozíciójukat a modellhez viszonyítva, azaz követik a mozgását.

Ezekkel a módszerekkel egyetlen animációt egyszerre több kamera beállításból és szögből is rögzíthetünk. A lenti példában látható egy animáció, amit egyszerre három különböző kamera beállításból figyelhetünk meg.

3DS fájlok és textúrák importálása

3DS-ben készített objektumokat és textúrákat is felhasználhatunk a swift 3D v4-ben. A beimportált modellek ezután szabadon tovább szerkeszthetőek, animálhatóak a megszokott módokon. Új 3DS elemek beimportálásához a 'File/New From 3DS..' menüpontot kell választani. A 3DS modellel együtt a hozzá tartozó, kitöltő bitképek is beimportálásra kerülnek. Ezzel az új lehetőséggel nagyobb teret kapunk a 3DS elemek Swift-ben történő feldolgozására.

 
         
 
 

© Devnet.hu. A segédletek semmilyen formában nem másolhatók, publikálhatók a Devnet.hu és a szerzők közös írásos engedélye nélkül.
 
. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .