. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .


 
 
SEGÉDLETEK Flash+XML

XML képgaléria, tetszőleges méretű képekből
  feltöltve: 2005.01.14 | szerző: mrksky | olvasva: 17265 alkalommal

   
 

Flash verzió: MX

A képgaléria amit készíteni fogunk nagyon egyszerű. Előnye azonban, hogy bármekkora képeket használhatunk azokat flashben fogjuk a kívánt méretre scalezni. Ezt kapjuk a végén:
A képek és az XML előkészítése

A képeket nem kell igazán előkészíteni, csak a megjeleníteni szánt jpgeket másoljuk egy pictures könyvtárba. Az xml fájlunk a következőképpen néz ki: (bármilyen szövegszerkesztővel, UTF-8-as kódolással mentsük a pictures könyvtáron kívülre)

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes"?>
<images>
     <pic>
          <kep>pictures/01.jpg</kep>
          <leiras>Ajtókilincs</leiras>
     </pic>
     <pic>
          <kep>pictures/02.jpg</kep>
           <leiras>Darázs</leiras>
     </pic>
     <pic>
          <kep>pictures/03.jpg</kep>
          <leiras>Autó</leiras>
     </pic>
     <pic>
          <kep>pictures/04.jpg</kep>
          <leiras>Növény</leiras>
     </pic>
</images

A képben adtuk meg a kép elérési útját, a leírásban pedig a képhez majd tartazó címet, leírást.

A flash movienk

Nyissunk egy új dokumentumot. Én a movie méretét 600*400-ra állítottam, 24fps mellet. Szükségünk lesz 5 layerre, valahogy így:Preloader elkészítése

Készítsünk egy új movie clippet, instance névnek adjuk a preloader nevet. A movie clippben hozzunk létre kettő új réteget. A második, alsó rétegre tegyünk egy például 100*5-ös téglalapot, körvonal nélkül. Konvertáljuk movie clippé, adjuk neki a preload_bar instance nevet. Csináljunk a felső rétegre egy szintén 100*5-ös keretet. Készen is vagyunk. A layereink valahogy így néznek ki:A mozi további részeinek elkészítése

A preloadert ezután a mozi fő timeline-ján helyezzük el a saját layerén oda ahol szeretnénk, hogy a képek betöltődését mutassa.

Visszatérve a mozinkhoz készítsük el a többi elemet. A text layerre tegyünk két dinamikus szövegboxot. Az egyiken fogjuk megjeleníteni a képek sorszámát valamint az összes kép számát, hogy a felhasználónk tudja merre jár. Ennek a szövegdoboznak adjuk a position instance nevet. A másik szövegdoboz lesz a felelős a képhez tartozó cím, leírás megjelenítéséért. Ennek adjuk a szoveg instance nevet.

Készítsünk egy bármilyen alakzatot, alakítsuk gombbá. Húzzunk belőle még egyet a színpadra a buttons rétegen. Én ezeket a mozi két oldalán helyeztem el. A bal oldalinak adjuk a pervious_btn, a jobb oldalinak a next_btn instance nevet. Ezzel a két gombbal fogjuk lapozni a képeinket.

Kell még egy layer, ahova a scriptet írjuk.

Készítsünk egy üres movie clippet a képtartó rétegen, úgy, hogy a regisztrációs pontja a bal felső sarok legyen. Adjuk ennek a picture nevet. Ebbe fogjuk betölteni a képeinket.
A mozinak valahogy így kell kinéznie:Ha a leírtakat követitek nálatok nincs a színpadon a szürke négyzet. Csak azért raktam oda, hogy a tájékozódás könnyebb legyen, mellesleg ez a négyzet 400*300 pixel méretű, és mi erre a területre fogjuk pozicionálni és scalezni a képeinket. A kisebbik szövegdoboz a pozíciónkat fogja jelezni, a nagyobb pedig a képhez tartozó megjegyzéseinket. A szürke négyzet bal felső sarkában van a picture instance nevű üres mozink.

 
   
 
 

© Devnet.hu. A segédletek semmilyen formában nem másolhatók, publikálhatók a Devnet.hu és a szerzők közös írásos engedélye nélkül.
 
. .. : Swf.hu 1.0 archívum : Swf.hu főoldal >>> : .. .